2015. augusztus 21., péntek

Atlan etlen képző

ATLAN , magashangon ETLEN , átvetve talan, telen, öszvehúzva: tlan, tlen,. Megjegyzésünk: a példák szerintünk már az ún. A magyar nyelvben a szóképzés a legjelentősebb szóalkotási mód a szóösszetétel. Mint középképző van e szókban: utólagos , mellesleges. Hihetőleg egy a nem tagadó kötszóval, mi e vidékiesen ejtett szóban: halem . Mint melléknév képző , főnevekből mellékneveket alkot, de az illy.


Volt ez is, mint főnévképző. Fá- tlan, vár- atlan , vél- etlen , föv- etlen , pénz-telen , fej-telen és fej- etlen , halhat- atlan. Igékbül: atlan , etlen : vár- atlan , enged- etlen , kér- etlen , fő-v- etlen , sül- etlen. Hiányzik róla vagy belőle az említett dolog vagy rész. Az at et kihagyásával, mint általán az atlan , etlen képző , meg is rövidülhet: . Főneveknél a képzés termékeny, bármikor gyártódhatnak új vagy szokatlan szavak:.


Ige után csakis az - ATLAN állhat, pl. Vree nevű felhasználó válasza: Egy tulajdonság hiányát vagy egy cselekvés fordítottját jelző képző. Magyarban az - atlan , - etlen.


Atlan etlen képző

Magánhangzó- és mássalhangzókezdetet váltakoztató toldalékok. Némely ujabb szóképzés , mely leginkább a rövidségro való tekintetből. Az angolban a hasonló funkciójú -en képző csak egy szótagú, zörejhangra. Gyakorítő képző : –gat, –get. Fosztóképző: - atlan , – etlen.


Szóalakot hozunk létre vele. Megköti a szó szófaját. A képző és a rag között áll. A -tálán, -télén, - atlan , - etlen mellékneveket képeznek főnevekből.


Melléknévi képző az -i is. Az erősebb lap viszi a gyengébbet, tehát a képző a jelet és a ragot, a jel ragot. Képzők: 1) fosztóképző.


A derivációs toldalékok című füzetrész (22–54. oldal) a képzőváltozatokat hivatott. Az a hang az elején fosztó képző , mint nálunk az - atlan , - etlen. A szó, hogy vidya, tudást jelent.


Atlan etlen képző

Az -ék csoportnévképző. A helyes fordítás tehát Tudatlanság. Mai pszichológiai tudásunk. Figyeld meg, hol változik a mássalhangzó a fosztóképzővel ellátott szóban! Formatives (Hungarian: képző ) are particles or affixes which are joined.


Mondjatok további szavakat, amelyekben több képzô áll egymás után! A legismertebb toldalékmorfémák csoportosítása. Tanárképző Főiskolán és az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések